MAT: Start-Up Nation și Femeia Antreprenor

Luna trecută, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a comunicat că lucrează la clarificări legate de programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.

Recent, MAT a oferit răspunsuri la întrebări frecvente pe pagina oficială de Facebook:

• Referitor la legislația aplicabilă în programul Start-Up Nation pentru achizițiile eligibile, beneficiarii trebuie să respecte principiile din legislația curentă privind contractele de achiziție publică, inclusiv cele 3 E (economicitate, eficiență și eficacitate). Beneficiarii nu trebuie să pregătească un dosar specific pentru achiziție, dar trebuie să efectueze un studiu de piață înainte de a achiziționa produsele finanțate.

• Facturile în lei trebuie plătite exclusiv din contul de grant al programului. Facturile în euro pot fi achitate după schimb valutar și transfer din contul de grant în contul de euro al beneficiarului.

• Cele 7 bănci partenere în programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor sunt: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, OTP, BRD, UniCredit și Alpha Bank.

• Dreptul de proprietate industrială poate fi dovedit în cadrul programului Femeia Antreprenor prin brevet de invenție sau certificat de înregistrare a mărcii.

• Nu există prevederi pentru extinderea perioadei de implementare în cazul în care furnizorii de autovehicule electrice nu pot livra în termen de 12 luni. Perioada de implementare a proiectului este de 1 an de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 15 noiembrie 2024.

• Elementele de cost aprobate nu pot fi modificate (de exemplu, înlocuirea unei trotinete electrice cu o bicicletă electrică).

• Un autoturism 100% electric poate fi eligibil pentru programul Rabla Plus în cadrul programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor, dar beneficiarii trebuie să verifice legislația programului Rabla Plus.

• O firmă poate semna contracte atât pentru Femeia Antreprenor, cât și pentru Start-Up Nation.

Răspunsurile au fost oferite de Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare. Sursa: Facebook MAT.